torsdag 25 oktober 2012

Blod-hjärnbarriären

Hjärnan skyddas normalt av blod-hjärnbarriären som är ett tjockt membran som filtrerar bort orenheter från blodet som inte ska nå hjärnan och ryggmärgen (centrala nervsystemet (CNS)). Hos personer med nedsatt immunförsvar fungerar inte alltid barriären vilket kan få till följd att och virus och bakterier kan nå CNS. Det är därför virus nivåerna i blodet och ryggmärgen varierar så mycket, det så två skilda system.

Maken är tillbaks i Lund, jag och lilla loppan är hemma. Vi hoppas maken kommer hem ikväll och får stanna hemma tills måndag, då är det ännu en dos cellgifter i ryggmärgen och om en vecka är det nästa dos cellgift intravenöst (IV) dvs i blodet. Efter IV-cellgifterna kommer maken att vara kvar i Lund några dagar då man behöver bevaka koncentration av cellgiftet några dagar efter behandlingen. Så nästa vecka blir nog Lund torsdag-söndag.

Virus i blodet från 48 000 till 7 500, viruset gillar inte cellgift, bra! Idag cellgift och förmodligen mabthera i ryggmärgen, ny provtagning för att kontrollera aktuella nivåer av virus, hoppas det inte gillade cellgifterna som gavs i måndags och att det även sjunker i ryggmärgen. Och MR-röntgen av ryggmärgen visade att tumörerna krympt!

Att vi inte får något svar om lymfocyt donation beror på att läkarna i Lund inte fått kontakt med läkarna i Huddinge. Så vi får fortsätta vänta tills rätt personer kan få tag på varandra. Kommunikation kan vara svårt...