söndag 14 oktober 2012

Min älskade man är allvarligt sjuk

Min älskade man har genomgått en benmärgstransplantation under våren, sedan dess har livet varit allt annat än "normalt". Vi trodde att vi var tillbaks på banan igen i augusti och planerade att skola in sonen på dagis och börja jobba båda två igen. Men veckan innan detta skulle bli verkligehet så tappade maken kraften i höger ben och efter en vecka kunde han knappt gå.

Anledningen visade sig vara en tumör i ryggmärgen, detta var bara början på forsättningen av benmärgstransplantationen visade det sig... Ett virus som fanns i hans kropp sedan tidigare, Epstein-Barr virus (körtelfeber) har blommat upp under tiden som immunsystemet varit nedsatt. Viruset har gett upphov till Posttransplant Lymphoproliferative Disorder, vilket innebär tumörbildningar i kroppen som drivs av viruset.

Tumörerna i ryggen har behandlats med cellgift och strålning och den mesta känseln och rörligheten i benet är tillbaks. Dock har man upptäckt nya tumörer i lymfkörtlarna och i binjurarna.

De senaste veckorna har läkarna sökt svar över hela världen vilken behandling som kan vara lämplig. Behandlar man tumörerna med cellgift så kommer immunsystemet att påverkas och bli svagare vilket gör viruset kraftigare.Så nu har man landat i att försöka eliminera viruset ur kroppen och sedan får man ta uti med tumörerna.

Då "vanlig" behandling för eliminering av viruset inte verkar fungera ska man nu försöka med en experimentell behandling, genomförd tre gånger tidigare i Stockholm. Denna behandling går ut på att försöka plocka ut antikroppar från en familjemedlem och sedan ge dem till maken i hopp om att dessa antikroppar ska bekämpa viruset. Just nu väntar vi på besked om vem (lillasyster, mamma, pappa) som ska donera, vilket kommer att bestämmas efter provtagningar i veckan. Alla tre har haft körtelfeber men frågan är vem som har flest och mest aktiva antikroppar.

Vi gör som vi gjort de senaste halvåret, tar en dag i taget...